Antiseptik Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Antiseptik nedir kullanım alanları nelerdir gibi sorularınızın cevabı olarak makalemizi okuyabilirsiniz.
Canlıların dokularında hastalık ve enfeksiyona neden olan bakterilerin yok olması için kullanılan antimikrobiyal maddelere antiseptik denir. Antiseptik ve dezenfektanlar, hijyenin sağlanması için son derece önemli olan maddelerdir. Hastaneler, ameliyathaneler, hijyen gerektiren her koşulda antiseptik kullanımı son derece önemlidir. İçtiğimiz sudan yediğimiz sebzelere kadar her yerde mikroplar gelişim gösterme fırsatı arar. Bu durumda temizliğin eksiksiz biçimde yerine getirilmesi önem kazanır.
Canlıların vücudundaki organizmaları yok eden ve yüzeylerdeki organizmaları yok eden çeşitler farklıdır. Yüzeylerde kullanılan antiseptikler, canlılar üzerinde kullanılmaz.
Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalardan korunmayı sağlayan üç farklı süreç söz konusudur. Bunlar mikroorganizmaların çoğalmasını önleyerek hijyenin gerçekleşmesini sağlar. Antiseptik kullanım alanları canlı ve cansız maddeler üzerinde uygulanabilir olmalarına göre değişir. Okullar, hastaneler, AVM’ler, ortak kullanım alanları, kreşler, yurtlar gibi kalabalık ortamlardır.
Antisepsi; canlı dokulardaki mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Kimyasal maddeler kullanılarak hijyen sağlanır. Bu kimyasalların canlı dokulara uygulanmaları gerekir. Mikroorganizmaların üremesini önleyen ve vücut dokularını tahrip etmeye engel olan antiseptik, ideal bir sonuç verir.
Dezenfeksiyon; İnsanlara hastalık yapan mikroorganizmaları uzaklaştırma işlemidir. Dezenfektanlar aracılığıyla yapılır. İdeal bir dezenfeksiyon işlemi antimikrobiyal spektruma sahip olmalı ve kullanıcılara zarar vermemelidir.
Sterilizasyon; sadece cansız nesnelere uygulanan bir işlemdir. Maddeye temas eden tüm organizmaların ölmesini sağlar. Okullar, hastaneler, ortak kullanılan alanlarda sterilizasyonun önemi büyüktür. Ortak kullanılan alanlarda insanlara daha kolay bulaşak mikroplar, birçok hastalığa neden olur.
Antiseptik Çeşitleri
Bilindiği gibi antiseptikler canlı dokuları öldürmeden mikroorganizmaları hedef alır. Bunun sağlanması için de birçok çeşit kullanılır. Antiseptik çeşitleri yaygın olarak şunlardır:
- Etil alkol
- Zefiran
- Batikon-Betadin
- Heksaklorofen
- Mersol
- Gümüş nitrat
- Folmaldehit
- Salvon
- Çamaşır suyu
- RivanolCidex
- İzopropil alkol
İyi bir antiseptiğin, kötü kokmaması, ucuz olması ve kanserojen etki göstermemesi gerekir. Allerjinik ve kanserojen etkisi bulunan ürünler sağlığa zarar verebilir. Kısa sürede etkisini gösteren ürünler, insan sağlığını olumsuz etkilememelidir. Örneğin astım hastaları söz konusu olduğunda alerjik reaksiyonlar ve deride hassasiyet gözlenebilir.