Antiseptik ile Dezenfektan Arasındaki Farklar ve Kullanım Alanları

Antiseptik ile Dezenfektan Arasındaki Farklar ve Kullanım Alanları

Antiseptik ile dezenfektan arasındaki farklar ve kullanım alanları hakkında yazımızda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Antiseptik ile dezenfektan arasındaki farklar son derece belirgindir. Antiseptikler sadece canlı dokulara uygulanabilirken, dezenfektanlar cansız dokulara da uygulanabilmektedir. İyi bir antiseptik deri ve dokuyu tahribata uğratmadan mikroorganizmaların üremesini önler. Yani dezenfektan canlı dokuları da öldürdüğü için canlılarda kullanımı söz konusu değildir.

Dezenfeksiyon ve Antiseptik Çeşitleri

Etil alkol

%95 oranında etil alkol tüberkilosit olur. Antiseptik şeklinde %70’lik solüsyonlar kullanılır. Vegetatif bakteriler üzerinde yeterince nem sağlanırsa %90 oranında etki göstermektedir. Mercekli aletleri bozar, pas yapar bu yüzden bu tür ortamlarda tercih edilmez. Açık yarada ve mukozada kullanılmaması gerekir. Çünkü alkol proteinleri çöker.

Benzalkonyum kloroid

Antiseptik ve dezenfektandır. Mikroorganizamalarla kontamine olabilir. Bu yüzden günümüzde pek tercih edilmemektedir. Eskiden lens solüsyonlarında kullanılmıştır. Ancak kornea ülserine neden olmuştur.

Batikon

Geniş spektrumlu antiseptiklerdendir ve sporlar üzerinde etkilidir. Cilt temizliği ve yanık tedavisinde kullanılmaktadır.

Heksaklorofen

Deri ve el antisepsisinde kullanılan bir antiseptiktir. Sabunlar, el kremleri gibi maddelere katılır. Absorbe olurlar.

Gümüş Nitrat

Vücutta klorür ve sodyum kaybına yol açar. Mukozada iritasyona neden olabilir. Küçük yaralar tedavi edilebilir. Antibakteriyel etkisi vardır.

Formaldehit

Çok güçlü bir dezenfektandır. Gaz halindedir ve fungal virüs sporlarında etkilidir. Ciltte aşırı duyarlılığa neden olur.

Klorheksidin

Toksik değildir ve kirli aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır. %15 setrimit, %1.5 klorheksidin içerir. Gram pozitif ve negatif bakterilere etkilidir.

Cidex

Plastik türü malzemelerin temizliğinde kullanılır. Antiseptik olarak kullanımı uygun olmayan bir üründür.

Antiseptiklerin Kullanım Alanları

Antiseptiklerin kullanım alanları canlıların cildidir. Hücreleri tahrip etmeyen ve vücudun dokularının kolayca onarılmasını sağlayan antiseptikler, mikroorganizmaların üremesini de engeller.

Dezenfektanların Kullanım Alanları

Dezenfektanların kullanım alanları ise geniş bir antibakteriyel spektrum dahilindedir. Yüzeylere uygulanırlar ve suda kolayca çözünme özelliklerine sahiplerdir. Yüzeye uyumlu olduğu gibi insan derisine de zararının olmaması gereken bu ürünler, kokusuz, ekonomik ve suda kolay çözülebilir özellikte olmalıdır.

  • Sağlık merkezleri
  • Okul ve kreşler
  • Kalabalık olan iç mekanlar
  • Yurt ve otel binaları dezenfektanların kullanım alanları arasındadır.