Alkollü Antiseptik Ürünleri Ve Kullanım Alanları

Alkollü Antiseptik Ürünleri Ve Kullanım Alanları

Dezenfektan ve antiseptikler sağlık merkezlerinde ve hastanelerde, ciltler, sert yüzeyler ve tıbbi ekipmanların temizliğinde sıkça kullanılan anti mikrobik sterilizasyon ürünleridir.

Tüm canlıların da yaptığı gibi, mikroorganizmalar uygun ortamı bulur, beslenir ve çoğalırlar. Bu mikroorganizmaların bazıları yaşamlarını genellikle toprak, hava, su gibi canlı olmayan ortamlarda sürdürebilirken, bazıları da hayvanlar ve insanların vücudunda konaklama yöntemi ile de sürdürebilirler. İşte bu sebeple, içtiğimiz su ve içecekler, tükettiğimiz yiyeceklerin bulunduğu alanlarda mikroorganizmalardan uzak olduğuna emin olmamız gerekmektedir.

Sağlık Koruma Çalışmaları 3 Alt Başlık Altında Toplanabilir

Maddede bulunan tüm mikroorganizmalardan ayrılması sterilizasyon, insanları hastalık yapma özelliği olan mikroplardan ayrılması dezenfeksiyon, canlı dokularında bulunan mikroorganizmaların kimyasallarla ayrılması işlemine antiseptik adı verilir. İyi bir antiseptik uygulandığı bölgedeki deriyi, dokuları ve hücrelere zarar vermemelidir. Kullanılma amaçlarından en önemlisi olan mikroorganizmaların üremesini durdurabilmelidir.

Antiseptik Çeşitleri

Etil alkol, zefiran (benzalkonyum kloroid), povidon – iyodin (batikon), heksaklorofen, merbromin, gümüş nitrat, formaldehit, klorheksidin, sodyum hipoklorit, rivanol, glutaraldehit ve izopropil alkoldür. İzopropil alkol; %70ve üzeri eriyikleri etil alkolden daha güçlü bir etkiye sahiptir. Alkol ve bitkisel bakterileri öldürmekte etkilidir. Spor, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların yok edilmesinde etkili değildir. Etil alkol ise bitkisel bakteriler üzerinde etkiliyken, antiseptik olarak %70 oranda solüsyon halinde kullanılır. Alkol kan pıhtılarına karşı etki gösterememesi sebebiyle aletlerin sterilizasyonu için kullanılması tercih edilmez. Termometrelerin arınık edilmesi en az 10 dakika boyunca %70’lik alkolle tutulması ile gerçekleştirilebilir. Eğer nem tam olarak sağlanabilirse, cilt üzerinde bulunan bakteriler %90 oranla temizlenebilir. Metallerin paslanmasına sebep olduğundan dolayı, tıbbi cihazlarda dezenfektan olarak kullanılmazlar. Alkol proteinleri çökeltir. İşte bu sebeple açık yara üzerinde ve mukozada kesinlikle kullanılmamalıdır. Gümüşün anti bakteriyel etkili bir solüsyonu da gümüş nitrattır. Geniş bir bölgeye uygulanırsa vücutta sodyum ve klor azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca gümüş nitratın yakıcı özelliği vardır. Bu özelliği ile küçük yaraların tedavisinde faydalanabilir. Batikon ise geniş spektrumlu bir antiseptik çeşidi olmasıyla beraber, sporlardan arındırmada etkili olduğu bilinir, cilt temizliğinde ve yanık durumlarında tedavi aşamasında kullanılır.