Veterinerlerde Hijyen Ve Antiseptik Kullanımın Önemi
Sadece veterinerlerde olmamakla birlikte hayvan ve hayvansal gıdaların isminin geçtiği her yerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon yeteri kadar ve doğru bir şekilde uygulanması enfeksiyonları önemli ölçüde azaltmak için etkili olacaktır. Sadece elleri yıkayarak bile hijyen sağlamaya başlamak bulaşıcı hastalık oranını yarıya kadar indirdiği biliniyor.
Hastane, klinik ve taşıma araçlarının bulunduğu çevrelerde sıcak su ile bol bol temizliğin yapılması dezenfeksiyon için hazır hale getirir. Dezenfekte etme işleminden önce mutlaka mekanik temizlik yapılmalıdır. Aksi takdirde bu işlem yeterince etkili bir şekilde gerçekleşmemiş olacaktır. Antiseptik maddeler temizlik araçları değildir ve bu amaçla kullanılmamalıdır. Eğer temizlik amacı ile kullanılırsa, harcanılan para ve zaman kayıp olarak hanenize yazılacaktır. Ayrıca daha fazla temizlik için maddenin kullanım oranını arttırmak temizliği kolaylaştırmaz, hatta insan sağlığına zarar bile verebilir. Örnek verecek olursak, su dezenfeksiyonun daha etkili olması için fazla klor atmak insan sağlığı için tehlikelidir.
Kedi ve Köpeğin Girdiği Kapalı Ortamlarda Temizliğe Ekstra Dikkat
Veterinere getirilen köpeklerin çoğu dışarıdan aldıkları mikropları buraya getirmiş demektir ve bu canlının üzerini değiştirme imkânı olmadığında, bu pislikleri kendi ile birlikte taşımış bulunmaktadır. Dışarı çıkan kedide de durum aynıdır. Dışarı çıkmayan kedide ise bilindiği üzere poposunu ve vücudunu dili ile temizleyip sonra gelip sahibini ve veteriner hekimi yalayan bir canlı ile karşı karşıyasınız. Bu demektir ki mikroplar yine direkt olarak veterinere veya buraya girip çıkan insanlara bulaşabilir. Dolayısıyla kedi ve köpeklerin girip çıktığı her ortamda, ki veterinerde bunların en sık uğradığı yerlerden, veterinerlerde hijyen ve dezenfeksiyon daha da çok önem kazanıyor. Fakat temizlikte kullanılacak dezenfektanların dikkatli seçilmesi ve doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde, temas eden yerlerde dermatolojik hastalıklar veya alerjik reaksiyonlar görülmesi kuvvetle muhtemeldir. Örneğin her gün çamaşır suyu kullanmak sadece veterinerlere değil orada bulunan hayvan dostlarımızın sağlığı için de tehlike arz eder. Her gün düzenli olarak süpürge ile süpürmek yararlı olabilirken, sadece hayvanların patilerini temizlemek veterinerlerde hijyen için yeterli değildir.