Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD)

Yoğun Bakım Derneği olarak yapmış olduğunuz çalışmalar çok heyecan verici ve mutlaka çok değerli.

Bir yoğun bakımcı ve Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı olarak enfeksiyonlar ve nosokomial enfeksiyonlar konusunda gelinen noktayı en iyi bilen ve karşı karşıya kaldığımız tablodan dehşete düşen kişilerdenim.

Yukarıdaki cümleniz ise hepsinden önemli.

45 yıllık bir Eczacı-Sanayici olarak ben de Koruyucu-Önleyici Tıp yerine neden ısrarla Tedavi Edici Tıp uygulanır, Koruyucu Tıbbın en önemli ürünleri olan Dezenfektanların nerede ise tamamı neden merdiven altlarında üretilir, üretilmesine izin verilir, bu sağlık çalanlara neden ürün ruhsatı verilir, bu ürünler neden hastanelerde kullanılır, hem de yanlış kullanılır diyerek bu tablonun dehşetini yaşayan kişilerden biriyim.

“Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır”, “Kral Çıplak” diyerek adeta haykırıyoruz, ilgililere yalvarıyoruz.

Sepsis ve tüm bulaşıcı hastalıklar, Hastane mikrobu aslında hepimiz biliyoruz ki Sebep değil Sonuçtur.

Ne yazık ki başta Sağlık Profesyonellerimiz olmak üzere, Halkımızda “HİJYEN FARKINDALIĞI”, Bilinçli Hijyen, Etkin El yıkama alışkanlığı, ailece yaşam biçimi olmamış.

Sağlığın Sanayi tarafında bulunan  bir Eczacı olarak, kendi penceremizden baktığımızda, Yeterli, Dengeli beslenmeme, Spor yapmama, hareketsizlik, tembellik, GDO’lu besinler, ambalajlı katkılı hazır gıdalar, hayatımızda Bilinçli Hijyenin alışkanlık haline gelmemesi hususlarını bir tarafa bırakırsak.

1- Güvenilir ürün sadece, GMP sertifikalı güvenilir üretim yerinde üretileceğine göre Hastanelerimizin nerede ise tamamında Merdiven altı Sahte Dezenfektanların kullanılması zaten başlı başına bir faciadır. (Dezenfektan formülüne uygun değil ve usulüne uygun şekilde ve dozunda kullanılmıyorsa, multi disipliner bir bilim dalı olan Hijyen konusuna istisnasız herkes uymuyorsa hiçbir şeyin anlamı yok demektir, yapılanlar ise iyiniyetli çabadan ileri gitmez)

2- Antiseptik-Dezenfektanlar Profesyonellerimiz tarafından büyük çoğunlukla yanlış kullanılmaktadır.

3- Antibiyotikleri devamlı ve bilinçsiz kullanarak bugün dirençli bakterilere etkili Antibiyotik sıkıntısı çekilmeye başlanmıştır.

4- Aslında Antibiyotik kullanarak bizi hastalıklardan koruyan, Bağışıklık sistemimizin temelini teşkil eden Barsak floramızı (mikrobiyata) bozarak bir bakıma yeni hastalıklara açık hale geldiğimizin bile farkında olmamışız.

5- İnsanların Doğal, bitkisel, hiçbir zararı yok diye TV’lerdeki Sağlık Şarlatanlarının tavsiyeleri ve bir bakıma cep boşaltan  soygunları ile çok yoğun kullanılan Takviye Edici Gıda(TEG) üretim yerlerinin tamamı merdiven altıdır.

6- Merdiven altı üretim yerlerinde üretilen hangi ürün olursa olsun, bu ürünlerde; a) Mikrobiyal Kontaminasyon, b) Toksikolojik Risk bulunma olasılığı %100’e yakındır.

7- Damacana Su Dolum tesislerinin hiç birisinde Sağlık Bakanlığı Dolum İzni belgesi yoktur.  Bakanlık ne yazık ki sorumluluk almamakta bozuk ve mikroplu suları Piyasa-Gözetim ve Denetim elemanları ile piyasada bulacağını, gerekirse cezalandıracağını, gerekirse toplatacağını zannetmektedir. Aynı Durum Gıda Takviyeleri ve Dezenfektan üretim yerleri için de söz konusudur.

Aslında piyasalar kesinlikle Sağlığa zararlı ürünlerle doludur desek, bu durumu herkes biliyor desek, işini bilen memurlar göz yumuyor desek doğru konuşmuş oluruz.

Size ekli linkte, bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza gönderdiğimiz yazımızı, çok önemli olduğuna inandığım ve kesinlikle yanlış kullanılan Povidon-İyot içerikli Betadin, İsosol , Batticon ve benzerlerinin kullanımına ilişkin bir videoyu ve Hijyen Farkındalığı yaratmak üzere herkesle paylaştığımız bazı çalışmaları bilginize arz ediyorum.

http://merkezilac.com/wp-content/uploads/yazilar1.pdf

Derneğinizin lideri olduğu,  Enfeksiyon birimi ve firmamızın işbirliği ile üniversitenizde veya birkaç pilot hastanede bir Sürveyans çalışması yapmayı ve sonuçlarını karşılaştırmalı olarak bilimsel düzeyde bir rapor şeklinde resmi ilgililer ile paylaşmayı öneriyorum.

Tabii ki sizin önereceğiniz iş birliği çalışmalarında emrinizde oluruz.

Bu çalışmada, GMP sertifikalı İlaç Fabrikalarında üretilmiş Antiseptik-Dezenfektanlar kesinlikle kullanılması gerektiği şekil ve dozda uygulanmalı, pansuman 4-6 saatte bir tekrarlanmalı, ameliyata girecek hasta cerrahi antisepsi amaçlı olarak , doktorun ameliyata girerken el ve kollarını yıkadığı %4 Klorheksidin içerikli antiseptik sıvı sabun ile 2 defa 3 er dakika ovalama-durulama-kurulama şeklinde yıkanarak ameliyata hazır hale gelmelidir.

Ameliyat ekibi de mutlaka bu işlemi  Cerrahi El yıkama amaçlı olarak 2 defa 3 er dakika şeklinde yapmalıdır.

Hemşirelerin bu ürünlerin sıklıkla kullanımından oluşan , geçici floranın tamamen, kalıcı floranın kısmen giderilmesinden kaynaklanan cilt kuruluğunu %100 gideren Su bazlı nemlendirici kremimiz bu çalışmada tarafımızdan ücretsiz verilecektir.

Yoğun bakımda hastaların su ve durulamaya gerek olmayan dünya markası Sterillium (mecetroniumlu) eşdeğeri OPAKJEL Köpük ile hijyenleri sağlanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün kritik yerlerde kullanılmasını tavsiye ettiği formül olan (%2 Klorheksidin, %70 İsopropil alkol)  OPAKJEL 2-70 Cilt Antiseptiği kullanılmalıdır.

Hasta odalarına geçmiş olsun çiçeği alınmadığına göre bunun yerine Hijyen Sepeti almaları ve içindeki ürünlerin bilinçli olarak kullanılması hasta ve hasta yakınlarına söylenerek teşvik edilmelidir.

Bu ve bunun gibi basit diğer tedbirler alınmak kaydı ile Enfeksiyonun ve Enfeksiyon görülme sıklığının dramatik şekilde azalacağını bilimsel olarak ispat edebileceğimizi ve bunun örnek bir  model olabileceğini düşünürüz.

Şu anda hastanelerde kullanılmakta olan ürünlerden  %10 PVP-İyot içerikli olması gerekenlerin %3 – %8,

%4 Klorheksidin içerikli olması gerekenlerin  %0,3 – %2 arasında olmaları, 

Alkol bazlı cilt antiseptiklerinin ellerde harabiyet yaratması,

Alet dezenfektanlarının aletleri paslandırmaları bizim için şaşırtıcı olmayacaktır.

Önerilerinize ve İşbirliğine açık olduğumuzu yineliyoruz.

İyi dileklerimizle

Ecz. Mehmet Şapçı

Yön. Kur. Bşk.